× Dashboard Contact FAQs Registreren Inloggen

Laaggeletterdheid en financiële problemen

Spreker(s)
Roeland van Geuns (Stichting Beheer Instrumenten ondersteuning vakmanschap)

Omschrijving
Mesis is een digitaal instrument om cliënten met schulden te screenen. Mesis wordt door ruim 150 gemeenten en organisaties ingezet in de schuldhulpverlening en beschermingsbewind.

Uit eerder onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/lezen-begrijpen 2019) is gebleken dat 50,3% van de mensen met financiële problemen moeite had met lezen. Hun leesvaardigheid ligt onder 2F.
Om die reden heeft Stichting Lezen en Schrijven samen met Stichting Mesis onderzoek gedaan of via Mesis, ook mensen gesignaleerd kunnen worden die een risico lopen laaggeletterd te zijn. Dit onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Greef van de Vrije Universiteit Brussel en is op 23 juni 2020 gelanceerd.
Stichting Mesis heeft de onderzoeksresultaten verwerkt en aanpassingen doorgevoerd. Vanaf 13 november kan er in de output een melding "Deze persoon kan moeite hebben met lezen" worden getoond.

Tijdens deze sessie lichten we het onderzoek en resultaten toe en vertellen wat de genoemde aanpassing in Mesis heeft opgeleverd en wat verdere aanbevelingen zijn.

Interessant voor jou omdat
Het is belangrijk dat relevante hulpverleners en ambtenaren op de hoogte zijn van wat er veranderd is, wat dat betekent en anderen kunnen adviseren. De inzet van Mesis biedt een grote kans om de doelgroep te vinden, een leertraject aan te bieden en te helpen uit de schulden te blijven.

Type sessie
SPOT ON

Subtype sessie
Digitale workshop

Thema(s)
Kennis en innovatie

Wanneer
donderdag 22 april 2021 van 13:15 tot 13:45 uur

Downloads
[PPTX] Sheets presentatie Roeland van Geuns

De workshops en statafelgesprekken hebben een interactief karakter en hierdoor een maximum aantal deelnemers. Wees er dus snel bij!


naar boven