DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen
Ontwikkeling Telt! Festival header

Leesbevordering op het consultatiebureau

Omschrijving

In de eerste levensjaren wordt een basis gelegd voor de taal- en leesontwikkeling en het
leesplezier. Een aanzienlijke groep ouders – vooral ouders die zelf moeite hebben met taal, niet gewend zijn (met kinderen) te communiceren of beperkte leesvaardigheden hebben – heeft niet de vaardigheden of mogelijkheden om die
taalontwikkeling te stimuleren. Het consultatiebureau is de plek om ouders voor te lichten en te helpen bij het aangaan van interacties met hun kind door middel van praten en voorlezen. De BoekStartcoach (opgeleide bibliotheekmedewerker) ondersteunt de jeugdarts en verpleegkundige door met ouders hierover in gesprek te gaan. We geven twee voorbeelden van een effectieve samenwerking tussen de Bibliotheek (BoekStartcoach) en de JGZ. Hoe vullen ze elkaar aan en wat leren ze van elkaar. Vinden ouders het wel prettig om aangesproken te worden en wat levert het op. Bibliotheek aan de Vliet en het CJG vertellen het in deze sessie.

Interessant voor u omdat

In deze presentatie laten we een concreet voorbeeld zien van een succesvolle samenwerking tussen de Bibliotheek en de JGZ in het preventief bestrijden van laaggeletterdheid. De BoekStartcoach is een aanpak passend binnen de gemeentelijke gezinsaanpak en brengt expertise samen om ouders op weg te helpen een taalrijke thuisomgeving te creëren.

Type sessie

SPOT ON

Thema(s)

Succesvol samenwerken

Subthema's

Gezinsaanpak
Samenwerken

Wanneer

donderdag 22 september 2022 van 15:45 tot 16:30 uur

Chats