Dinsdag 20 april - De mens centraal
De boegbeelden | |
De Verdieping | |
Statafelgesprekken | |
SPOT ON | |
Persoonlijk pareltje | |
Plenaire liveshow |
Titel
Thuisshow: De mens centraal
Thema
De mens centraal
Type sessie
Plenair
Sprekers
Dicky Gingnagel ()
Thea Duijnhoven (Pharos)
Sarah Sylbing ()
Regine van Lieshout ()
Antonia Da Silva ()
Omschrijving
We beginnen bij de mens zelf: wat motiveert hen om zich te ontwikkelen? Wat belemmert hen? En hoe zetten we in onze aanpak de mens centraal? Tijdens deze allereerste thuisshow spreken we mensen die daarin het verschil maken.
Zo schuift bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige aan. Hoe is het, juist tijdens corona, om moeite te hebben met lezen en schrijven? Met Thea Duijnhoven van Pharos spreken we over een mooie samenwerking tussen Pharos en ervaringsdeskundigen over begrijpelijke taal in tijden van corona.
Sarah Sylbing, die de documentaires Klassen en Schuldig! maakte, spreekt met ons over wat de kansen van kinderen voor gevolgen hebben op (taal)ontwikkeling of het ontwikkelen van schulden. Hoe bieden we ouders en kinderen van jongs af aan een kans op een leven lang ontwikkelen? Ook hun omgeving speelt daarin een rol, zoals leraren, bestuurders en wethouders. Maar is dat genoeg?
Régine van Lieshout, directeur van het Ster College, praat samen met een van haar studenten over de succesvolle Achthonderd aanpak in de Brainportregio Eindhoven. Met een aanpak op maat waarin zij de mens centraal stellen, begeleiden zij mensen naar duurzaam werk. De aanpak is gericht op een goede samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en uitvoerende overheidsorganisaties.
Titel
Skillpass, jouw navigatie op de arbeidsmarkt
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Henk Adam (Matchcare BV)
Omschrijving
Prettig werken, ontwikkelen en tijdig een volgende stap zetten. Met een Skillpas heb je hier zelf de regie over. Binnen het ontwikkelplatform 'Mijn Leerwerkloket', wordt op basis van het invullen van een profiel en de aanvulling vanuit een aantal testen een 'Skillpas' samengesteld. Dit is een overzichtelijk profiel waarmee elke werknemer, student of werkzoekende zijn/haar talenten en vaardigheden kan ontdekken en bijhouden. Het wordt steeds belangrijker dat iedereen zijn talenten en vaardigheden kent, ontwikkelt en zichtbaar maakt, want in deze veranderende arbeidsmarkt tellen deze net zo zwaar mee als een cv en opleiding. Op basis van de 'Skillpas' kan met de beroepenmatch-technologie, ook een vertaalslag gemaakt worden naar wat de 'Skillgap' is, als iemand wil overstappen naar een andere branche of vakgebied. Vanuit deze Skillgap wil Leren en Werken Rijnmond in de toekomst direct het aanbod van passende opleidingen inzichtelijk maken.
Interessant voor jou omdat
De LeerWerkLoketten nemen een centrale plaats in de arbeidsmarktregio's en regionale samenwerking. Het LeerWerkLoket Rotterdam -Rijnmond is een aansprekend voorbeeld en kan professionals uit andere regio's inspireren.
Titel
Voor iedereen van overzicht naar inzicht naar uitzicht door Leven Lang Ontwikkelen
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Catelijne Zandbergen (Clusius college)
Eke Boesten (Clusius College)
Omschrijving
Niet alle afgestudeerden vinden de baan waarvoor ze opgeleid zijn. Ook voor mensen die hun baan kwijtraken, is vervangend werk vinden vaak lastig. Eén van de oorzaken is de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Een flexibele beroepsbevolking, die voortdurend werkt aan de eigen ontwikkeling, talenten en competenties, kan de kloof dichten. Het onderwijs beschikt over veel bruikbare componenten (initieel onderwijs, bij-, om- en opscholing) om de flexibiliteit van de beroepsbevolking te vergroten. Het overzicht is een beetje zoek.
Om arbeidsmarktrelevante onderwijsonderdelen te identificeren heeft Catelijne Zandbergen van het Clusius College een praktische matrix ontwikkeld, waarbij opleidingen gekoppeld worden aan de verhouding tussen vraag en aanbod. Daar waar de arbeidsmarkt een krimp laat zien, worden kansrijke certificaten en keuzedelen uit het onderwijs gekoppeld. In de matrix is de arbeidsmarktprognoses tot 2024 opgenomen, waardoor duurzame keuzes gemaakt kunnen worden. De matrix is voor elke regio/sector zelf in te vullen en te gebruiken.
Interessant voor jou omdat
Tijdens deze praktische workshop leer je welke variabelen je gebruikt om de matrix voor jouw sector/regio te vullen. Voor het onderwijs geeft het de mogelijkheid om heel gericht opleidingen (of onderdelen daarvan) richting kansberoepen te ontwikkelen. Voor het leerwerk-loket geeft het de mogelijkheid om werkzoekenden beter te begeleiden naar werk.
Titel
Invloed op een leven lang ontwikkelen
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Marinka Kuijpers (Open Universiteit)
Omschrijving
Zingeving, plezier en succes in werk worden bepaald door de mate waarin mensen met hun kwaliteiten en motieven kunnen verbinden aan het werk en de mensen waarmee ze werken. Werk verandert, en ook na een studie, moeten werknemers blijven leren. Een leven lang ontwikkelen.
Leven lang ontwikkelen staat in Nederland hoog op de agenda. Het perspectief op leven lang ontwikkelen is bepalend voor de wijze waarop borging, professionalisering en begeleiding vorm krijgt in organisaties. Zelfregie van werkenden is een belangrijk uitgangspunt bij een leven lang ontwikkelen, dit is geen vanzelfsprekendheid. Een loopbaangerichte aanpak verbindt organisatiedoelen met persoonlijke doelen van medewerkers. Dit is van belang voor een duurzame ontwikkeling van medewerkers, aansluiting van het onderwijs op de veranderende eisen in de samenleving en behoud van mensen in de sector.
Deze presentatie gaat over hoe werknemers zelf invloed kunnen uitoefenen op hun ontwikkeling en wat voor werkomgeving hiervoor nodig is. Uitkomsten van het onderzoek dat Marinka Kuijpers samen met Aniek Draaisma in 2020 heeft uitgevoerd, geven handvatten voor de dialoog over de verschillende perspectieven en aanbevelingen voor de praktijk.
Interessant voor jou omdat
Deze Verdieping is gebaseerd op recent onderzoek en geeft inzicht in verschillende perspectieven op een leven lang ontwikkelen. Ook geeft het handvatten om de praktijk vorm te geven.
Titel
FutureLab: Escape Room voor vijftigplusser om digitaal bewust en bekwaam te worden
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Pieter Vermeer (JobOn)
Inge Laagewaard (JobO)
Omschrijving
Voor veel werkenden is vergaderen via ZOOM en Teams inmiddels gesneden koek. Wie al een poosje buiten het arbeidsproces staat, heeft deze en andere digitale vaardigheden vaak onvoldoende ontwikkeld. Veelal zijn dit vijftigplussers. Zij starten daardoor al met achterstand aan sollicitaties voor een nieuwe baan. Daarom lanceert JobOn het FutureLab50+. Dit programma biedt elke maand aan 50 oudere werkzoekenden de kans om zijn of haar digitale vaardigheden snel en op een leuke manier te verbeteren en dus beter aan de start te komen in de volgende sollicitatieronde. Het programma bestaat uit een digitale escape room, e-learning en een 'bootcamp'.
JobOn organiseert maandelijks tientallen trainingen en workshops voor werkzoekenden. Laagewaard: "Het FutureLab50+ is een prachtig nieuw programma waarmee we de komende maanden veel impact gaan maken". JobOn werkt hierbij samen met de SER, Stichting Lezen&Schrijven en I.AMDigital". "I.AMDigital heeft de ambitie om één miljoen mensen klaar te stomen voor de digitale transformatie, die nu gaande is en die nog veel meer impact zal krijgen in de nabije toekomst. Het FutureLab past daar perfect bij", aldus Iris Koole van I.AMDIGITAL.
Interessant voor jou omdat
We laten zien dat je met een krachtige coalitie vernieuwende programma's kunt ontwikkelen om Leven Lang Ontwikkelen in actie te brengen.
Titel
De beste oplossingen uit drie jaar lichtingen MKB!dee
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Bibiche Kansen (Platform Talent voor Technologie )
Omschrijving
In deze sessie komen goede voorbeelden en geleerde lessen uit drie lichtingen MKB!dee (regeling EZK en SZW) aan bod. We behandelen oplossingen voor het stimuleren van leren en ontwikkelen: voor én door het mkb. Deze zijn zeer divers: van de inzet van technologieën zoals VR, AR, serious gaming, e-learning en simulaties tot ontwikkelmethodes en scans om leren en ontwikkelen te stimuleren en medewerkers beter aan je te binden. Wat zet je wanneer in en hoe maak je de oplossing tot een succes? Welke resultaten kun je verwachten? Momenteel werken we aan een analyse van 17 opschaalbare oplossingen n.a.v. drie jaar MKB. In mei 2021 wordt dit gebundeld in een praktische publicatie. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op een aantal oplossingen uit deze publicatie en behandelen we belangrijkste inzichten. Bovendien krijg je informatie hoe je zelf een aanvraag voor MKB!dee kunt doen of hoe je de oplossingen kunt gebruiken voor een opschalingsaanvraag voor SLIM. Je gaat naar huis met inspiratie om aan de slag te gaan met het creëren van een lerende cultuur en handvatten om een volgende stap te zetten. Zie ook onze website van het lerende netwerk: www.mkbideenetwerk.nl.
Interessant voor jou omdat
Mkb!dee ondernemers zijn innovatief en durven te experimenteren. Maar je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Leer van de ervaringen van 61 MKB!dee projecten en bekijk met ons de oplossingen die overdraagbaar zijn. Dit is zeer relevant voor MKB-ers en hun samenwerkingspartners (denk aan onderwijsinstellingen, grote bedrijven, ontwikkelaars)
Titel
Met de community Keep on Learning pionieren naar een regionale leer- en ontwikkelcultuur
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Veronique Scharenborg (Noordoost Brabant Werkt)
Omschrijving
Alle inwoners en werkgevers van Noordoost-Brabant actief aan de slag met hun eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid voor het werk van morgen. Dat is de ambitie van de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Sinds een aantal jaren pionieren we hierop met de community aanpak 'Keep on Learning'. Belangrijke onderdelen hierin zijn: het estafettestokje voor werkgevers, het online platform, de 'makers' groep van koploperbedrijven, de divers samengestelde ambassadeursgroep en de community manager. Graag delen we onze ervaringen met het bouwen van een regionale community op een leven lang ontwikkelen met vertegenwoordigers van regio's en andere stakeholders, die ook (willen) bouwen aan een regionale leer- en ontwikkelcultuur. We gaan onder meer in op: Hoe zag ons pad van pionieren eruit? Waar liepen we tegenaan? Wat werkt wel en wat niet? En wat zijn onze verdere plannen? We zijn ook benieuwd naar jullie ervaringen en suggesties, want de uitdaging is groot!
Neem alvast een kijkje op www.keeponlearning.nl.
Interessant voor jou omdat
Er kan dienstverlening, scholingsaanbod, stimuleringsregelingen, etc. zijn, maar dat mensen écht in beweging komen en aan de slag gaan met leven lang ontwikkelen is het meest uitdagende, hebben wij ervaren. Dat vergt bewustwording, inspiratie, persoonlijke benadering, etc. Met de regionale community aanpak vinden we uit wat daar in werkt.
Titel
Taal maakt gezonder
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Marieke Wiebing (Stichting Lezen en Schrijven)
Hans Christiaanse (Alles is Gezondheid)
Omschrijving
Wil je meer weten over de relatie tussen laaggeletterdheid en gezondheid?
En wil je horen en zien hoe je deze problematiek onder de aandacht kunt brengen in jouw werkgebied?
En op welke wijze je samen met partners bij kunt dragen aan de oplossing ervan?
In de sessie Taal maakt gezonder laten we je kennis maken met de conferenties Taal en gezondheid van Alles is Gezondheid en de aanpak Voel je goed! van Stichting Lezen en Schrijven.
Na elk onderdeel is er ruimte voor jouw vragen.
Interessant voor jou omdat
Je weet in drie kwartier niet alleen meer over de relatie tussen laaggeletterdheid en gezondheid, maar ook over hoe je het probleem kunt agenderen... en oplossen.
Titel
Snap jij nou wat 'ie zegt?
Thema
De mens centraal
Type sessie
Statafelgesprekken
Sprekers
Marieke Vellinga (Stichting Lezen en Schrijven)
Omschrijving
Bestuurders, politici en ambtenaren spreken vaak hun eigen taal. Ze willen perspectief scheppen om de kloof te overbruggen. Ze willen preventie zonder polarisatie, anticiperen op globalisering en uiteraard is het wel zo fijn als alles uitgevoerd kan worden met draagkracht vanuit de samenleving.
Snap jij het nog?
Het woord "burgerparticiatie" wordt steeds belangrijker. Maar als ambtenaren, bestuurders en politici taal gebruiken die moeilijk te volgen is dan voelen mensen zich minder uitgenodigd om betrokken te zijn. Beslissingen worden niet met hen samen, maar op onduidelijke manier "over hun hoofd heen" genomen. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap of vraag begrijpelijk is voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden? Welke woorden kun je beter niet gebruiken? En wat moet je juist wél zeggen of schrijven om iedereen te kunnen betrekken bij de democratie of bij besluitvorming?
Tijdens het statafel gesprek worden ervaringen uitgewisseld en concrete handvatten gegeven voor het gebruik van de juiste taal. Aan de hand van onder andere een woordenlijst gaan we in gesprek over het betrekken van laaggeletterden bij de (lokale) democratie. We gaan elkaar betrappen op bestuurlijk taalgebruik en dagen onszelf uit om "de juiste woorden" te vinden.
Interessant voor jou omdat
Een toegankelijke en betrokken samenleving maken we samen. Iedereen die te maken heeft met (lokale) politiek, besluitvorming of bestuur kan hierin een steentje bijdragen. Door je bewust te zijn van je eigen woordgebruik, of door anderen te vertellen over laaggeletterdheid en concrete tips te geven over passend taalgebruik.
Titel
Zelf de regie, hoe mensen leren van hun eigen verhaal
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Anna van der Horst (Eelloo)
Omschrijving
Al langere tijd vraagt een steeds onvoorspelbaardere wereld van werk om nieuwe loopbaanvaardigheden. Het is belangrijk dat mensen in nieuwe situaties steeds zélf goed weten welk werk aansluit bij hun persoonlijke ambities en kwaliteiten. Maar hoe maken mensen de juiste keuzes in hun loopbaan en hoe ontwikkelen ze vertrouwen in hun eigen kwaliteiten?
Eelloo heeft veel ervaring met de inzet van verhalen binnen organisaties en loopbaanbegeleiding. Door hun verhaal te maken, ontdekken mensen wat betekenis voor hen heeft, begrijpen ze hoe ze zijn geworden wie ze nu zijn en wat in de toekomst bij ze past. Binnen een team zorgt verhalen delen met collega's voor herkenning, onderling begrip en een betere samenwerking.
Interessant voor jou omdat
We laten deelnemers kennis maken met een schaalbare, effectieve en onderbouwde techniek, die door iedereen ingezet kan worden.
Titel
Een mensgerichte aanpak voor succesvolle zijinstroom en een leven lang ontwikkelen
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Andries Boer (Rijnconsult Onderwijs BV)
Omschrijving
Het koppelen van talent van zijinstromers aan de waarde van bedrijven, inclusief HRM, het zichtbaar maken van zijinstroominitiatieven én het meest optimale zijinstroomprogramma, daar gaan we voor met MATCH!. De succesvolle overstap naar een andere sector, ook in coronatijd, is niet vanzelfsprekend en zelfs moeilijk. Wat verwacht de zijinstromer van de voor hem of haar onbekende sector? Kloppen de bestaande beelden? En heeft men een reëel beeld van de eigen competenties en werkfitheid in relatie tot de wensen van het bedrijfsleven? Maar weet de werkgever ook in te spelen op de behoeften en ambitie van de werkzoekende? Organisaties die talent en waarden koppelen zijn zeer succesvol. Wij hebben onderzoek gedaan naar 50 zijinstroom-initiatieven in de zorg- en technieksector. De inzichten delen we graag. We presenteren de succesfactoren voor werknemers én werkgevers. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op het moment dat de maatregelen rondom Covid-19 van kracht werden. Ook dit heeft effect op een leven lang ontwikkelen, het succes van een overstap naar een andere sector en de zij-instroomeffecten.
Interessant voor jou omdat
Ook komen we graag wat halen. Wat weet u van succesvolle mensgerichte aanpakken in zij-instroomtrajecten en werkende aanpakken en tools t.a.v. een leven lang ontwikkelen?
We laten concrete onderzoekresultaten zien t.a.v. de uitdagingen voor een leven lang ontwikkelen. We bieden inzichten van experts t.a.v. het belang van mensgerichte aanpakken waarin talent.
Titel
Empowerment en basisvaardigheden voor mensen in de bijstand
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Ilse van der Caaij (Stichting Lezen en Schrijven)
Annemieke Kool (Gemeente Heerde )
Omschrijving
Gemeente Heerde experimenteerde samen met werkbedrijf Lucrato met het inzetten van een verplichte empowermentcursus voor laaggeletterde vrouwen in de bijstand. De gemeente screende met de Taalmeter het bestand met bijstandsgerechtigden op het taalniveau en keek wat eenieder nodig had voor een volgende stap op de participatieladder. Vierentwintig vrouwen deden een verplichte empowermentcursus. Zij kregen hierdoor inzicht in eigen talenten, vergrootten hun zelfvertrouwen en ontwikkelden perspectief voor de toekomst. Het werkbedrijf ondersteunde deelnemers naar vervolgaanbod, bijvoorbeeld een taalcursus, sollicitatietraining of een betaalde baan. Deelnemers en de gemeente reageerden positief op deze werkwijze.
In deze sessie belichten we dit praktijkvoorbeeld, afkomstig uit het onderzoek naar beleidsvorming voor laaggeletterde vrouwen met inzet van empowerment wat november 2020 door Stichting Lezen en Schrijven gepubliceerd is. Op film komt de wethouder uit Heerde aan het woord over dit initiatief. Een van de uitvoerders uit Heerde zal deelnemen aan de sessie en ervaringen delen.
We gaan interactief aan de slag om de ervaringen uit Heerde te vertalen naar mogelijkheden voor andere gemeenten. Welke ervaring brengen de aanwezigen mee? Wat kunnen we van elkaar leren? Welke onderdelen van dit voorbeeld zijn overdraagbaar naar andere gemeenten? Hoe vertaalt dit zich naar concrete stappen voor een gemeenteambtenaar of uitvoerende organisatie?
Interessant voor jou omdat
Door corona groeit het aantal bijstandsgerechtigden. Oog voor kwetsbare groepen in herstelbeleid is nodig. Empowerment zet de mens centraal. Deze sessie is interactief en biedt perspectief op samenwerking tussen gemeente, Taalhuis en werkbedrijf in werven, screenen, doorverwijzen en opleiden van laaggeletterden o.a. met ondersteuning(saanbod) van Stichting Lezen&Schrijven
Titel
Van Boventallig naar Betekenisvol
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Nienke Meijer (De Buitenboordmotor)
Simone Heidema (De Buitenboordmotor)
Omschrijving
Steeds meer mensen raken hun baan kwijt door de digitale transformatie en door corona. Tegelijkertijd is een groot tekort aan mensen in de zorg, ICT, onderwijs en techniek. De oplossing? "Gewoon" een baan zoeken in de sectoren waar een tekort is, toch? Maar zo "gewoon" is dat niet. Re-skilling is geen gewone route, maar een pad vol hobbels, die de Buitenboordmotor structureel wil oplossen voor heel Nederland.
Daarom bouwen we, samen met consortium partners in een doe- en denktank, een Loopbrug voor intersectorale overstappen. Die Loopbrug bestaat uit:
1. Een bootcamp met training, sector ervaringen en matching;
2. Een duaal leer-werk traject, met opleiding en begeleiding op maat.
We zijn klein begonnen en leren samen van het traject. We verfijnen de aanpak en leggen het vast voor toekomstige opschaling. Dit doen we samen met consortiumpartners, zoals opleiders en bedrijven. Zij hebben de moed om hun bedrijfsbelang opzij te zetten en over de muren van hun eigen organisatie te kijken om de mens, de overstapper, centraal te stellen. Wanneer mensen in een betekenisvolle baan terecht komen die bij ze past, zijn ze gelukkiger en productiever. Dit versterkt de economie en de sociale cohesie van Nederland.
Interessant voor jou omdat
Op het Ontwikkeling Telt Festival laten wij op basis van een casus onze invalshoek zien op het gebied van innovatie in arbeidsmobiliteit. We 'lopen mee' met een deelnemer over de Loopbrug en delen onze kennis, zodat meer mensen een duurzame en gelukkige sectoroverstap kunnen maken.
Titel
De steen in de vijver: één werkzoekende, één idee en 'de bibliotheek'
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Debbie Heijne (De Levende Sollicitatiegids)
Oiffae Laaroussi (De Levende Sollicitatiegids)
Omschrijving
De werkzoekende: Debbie Heijne. Haar zoektocht in 2013 was de start van het ontwikkelen van een eigen(zinnige) visie op de zoektocht naar werk anno toen én nu: de beste zoektocht naar werk is voor iedereen anders en blijft veranderen. Deze visie heeft Debbie vertaald naar Walk&Talk bijeenkomsten. Walk: beweging in je zoektocht naar werk, Talk: dat krijg je én houd je door te praten met elkaar. Sinds dit jaar is Walk&Talk - samen met bibliotheken - uitgebreid met een online programma: Samen solliciteren met Walk&Talk.
De steen in de vijver in de arbeidsmarkt: de werkzoekende van nu staat voor de uitdaging om werk te vinden in een arbeidsmarkt die sneller verandert dan ooit. Dit zorgt voor nieuwe vraagstukken. Neem de vraag "Wat voor werk kun je doen?" . De werkzoekende zal voor het antwoord in staat moeten zijn om zijn kwaliteiten opnieuw te bekijken, los van zijn vorige functie(s).
De Koninklijke Bibliotheek zet zich in voor duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. De unieke kracht van 'de bibliotheek' voor werkzoekenden is haar neutraliteit, haar hoge mate van dienstverlening en de springplank naar een leven lang leren.
Tijdens deze SPOT ON komt deze 'steen in het water van de arbeidsmark tot leven'.
Interessant voor jou omdat
De Levende Sollicitatiegids heeft een eigen(zinnige) visie op de zoektocht naar werk. Onze activiteiten zijn laagdrempelig, sociaal, praktisch en gericht op de eigen regie van werkzoekenden.
Deze SPOT ON is interessant voor iedereen die zich bezig houdt met duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
Titel
'Alles-in-1' traject zorgt voor impact!
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Chantal Huinder (Stichting DOORZAAM)
Omschrijving
Hoe zorgt een integrale aanpak voor een leven lang ontwikkelen? DOORZAAM neemt je mee in haar traject 'alles-in-1 voor uitzendkrachten' en vertelt je wat het teweeg heeft gebracht bij haar uitzendkrachten. Het traject omvat een speciaal ontwikkelde duurzame inzetbaarheidsscan waarbij al de aspecten die belangrijk zijn om duurzaam inzetbaar te blijven aan bod komen. Van (financiële) gezondheid, basisvaardigheden zoals taal en digitale skills tot en met verdere ontwikkeling. Deze scan wordt samen ingevuld met een professionele coach, die de kandidaat in meerdere gesprekken begeleidt. Ook is er een budget tot 2.500 euro, voor gerichte vervolgacties of opleidingen. De integrale aanpak beoogt dat de uitzendkracht duurzaam inzetbaar wordt en dat de eigen regie van de medewerker wordt bevorderd.
Ben jij benieuwd wat zo'n integrale aanpak nu voor impact maakt? Sluit dan aan!
https://www.doorzaam.nl/cultuur/alles-in-1-voor-uitzendkrachten/
Interessant voor jou omdat
Het voorstel laat op een hele mooie manier zien wat een integrale aanpak kan betekenen voor een leven lang ontwikkelen voor medewerkers.
We hebben persoonlijke verhalen, maar ook tussentijds onderzoek om te kunnen delen.
Titel
Melvin, de jongste taalambassadeur van Nederland
Thema
De mens centraal
Type sessie
De boegbeelden
Sprekers
Melvin (Taalambassadeur)
Omschrijving
Melvin had op de basisschool al moeite met lezen. Tekenen en schilderen werd zijn passie, leren lezen liet hij los. Zonder lezen en schrijven lukte het hem niet om verder te komen, dus werd zijn kunst zijn motivatie om weer naar school te gaan. Hij kwam tot de conclusie: ik kan het wél! Nu wil hij andere mensen motiveren om te gaan leren lezen en daarom is hij taalambassadeur geworden. Melvin bezoekt regelmatig scholen om zijn verhaal te vertellen en andere jongeren te helpen en te inspireren. Vandaag wil hij jullie graag inspireren, dus maak van de gelegenheid gebruik en stel hem al je vragen!
Titel
Eigen Regie van werknemers: onmisbaar voor leven lang ontwikkelen!
Thema
De mens centraal
Type sessie
Statafelgesprekken
Sprekers
Ditmer Rouwenhorst (AWVN)
Omschrijving
Centraal binnen leven lang ontwikkelen staat het individu dat zelf anticipeert op toekomstige veranderingen het werk en de eigen ontwikkeling. Eigenaarschap voor de loopbaan en duurzame inzetbaarheid is een belangrijke slaagfactor voor het leven lang ontwikkelen. Hoe kan je vanuit de organisatie deze eigen regie bevorderen, in wat voor omgeving komt eigen regie het best tot uiting en welke rol speelt de leidinggevende, werkgever, en overige partijen bij het stimuleren van eigen regie bij de werknemer? We gaan deze vragen op een informele manier met elkaar bespreken en delen inspiratie en 'best practices' over hoe eigen regie het beste te stimuleren. Deelnemers krijgen zo inzichten en praktische handvatten om dit binnen de eigen organisatie toe te passen.
Interessant voor jou omdat
Deelnemers krijgen de ruimte om, onder leiding van een moderator, met elkaar in gesprek te gaan over eigen regie. De perspectieven van zowel werkgevers, werknemers en andere partijen worden met elkaar gedeeld, waardoor inzichten rondom het stimuleren en nemen van eigen regie vanuit de praktijk met elkaar worden gedeeld.
Titel
Naar een proactieve leercultuur: lessen uit de wetenschap én praktijk
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Inge van Nispen (Eelloo)
Omschrijving
Ben je op zoek naar een manier van organiseren, die enerzijds ruimte biedt voor mensen en hun ontwikkeling, en anderzijds voor optimale flexibiliteit zorgt? Ontdek een aantal belangrijke ontwerpprincipes en spelregels van een mensgericht organisatieproces, waardoor leren vanzelfsprekend wordt. Eelloo deelt graag haar kennis en ervaring over hoe organisaties medewerkers kunnen stimuleren om zich te ontwikkelen en initiatief te nemen in werk en loopbaan.
We tonen in deze sessie de ingrediënten van een succesvolle leercultuur en hoe je het werk zo kan organiseren dat het uitdaagt tot ontwikkeling.
Wat hebben mensen nodig om in beweging te komen? Hoe kunnen mensen voorbereid zijn op een toekomst, die er ineens anders uit ziet? Hoe prikkel je ieders nieuwsgierigheid om iets nieuws te leren? En hoe vergroot je het zelfvertrouwen, zodat mensen ook echt durven te experimenteren en verantwoordelijkheid nemen?
Interessant voor jou omdat
Veel organisaties willen mensen centraal stellen en leven lang ontwikkelen stimuleren. Ze zijn op zoek naar hoe je dit in de dagelijkse praktijk vormgeeft. We helpen hierbij door voorbeelden te geven vanuit de praktijk, zodat de deelnemers deze kunnen toepassen in hun eigen organisatie.
Titel
Gelijke kansen voor onderwijs en arbeid
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Marian Geling (Stichting Prokkel)
Ruud Haarms (Tweede Kamer )
Omschrijving
Hoe is het als je nooit regulier onderwijs hebt mogen volgen? Hoe is het als je regelmatig hoort dat betaald werk niets voor je is? En hoe is het als je merkt dat je op zeer jonge leeftijd al bent afgeschreven? Veel mensen met een (licht)verstandelijke beperking krijgen niet de kans om door te leren en carrière te maken.
"Vroeger werd ik nageroepen en uitgescholden vanwege mijn beperking. Daarom was ik heel bang voor scholieren. Nu geef ik hier een presentatie. Dat had ik een aantal jaren geleden niet durven denken." Ervaringsdeskundige STERKplaats Goes."Ik leer door samen met studenten aan opdrachten te ¬werken en zij leren weer van mij." STERKstudent Twente.
Deze interactieve workshop staat in het teken van ontwikkelingskansen op het gebied van onderwijs en werk. Een aantal mensen met een licht verstandelijke beperking vertelt hun verhaal en nodigen de deelnemers uit hetzelfde te doen. Ontdek de verschillen én de overeenkomsten en ervaar hoe je zelf in actie kunt komen door de mens centraal te stellen. Het lijkt eenvoudig, het is eenvoudig en tegelijkertijd o zo ingewikkeld. Deze workshop wordt uitgevoerd door stichting Prokkel (www.prokkel.nl) en LFB (www.lfb.nu).
Interessant voor jou omdat
Als deelnemer kun je zelf actief meedoen en zo ervaren wat goed gaat en wat minder goed gaat.
Titel
Herkennen, bereiken en motiveren van laaggeletterde zorgvragers
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Jasper Muskiet (Lost Lemon)
Omschrijving
Hoe kunnen professionals en organisaties in de gezondheidszorg laaggeletterden beter herkennen, bereiken en motiveren? We weten dat laaggeletterde zorgvragers (NT1 en NT2) vaak verdwalen in de zorg. Het is dus extra belangrijk dat zij begrijpen welke voorzieningen en mogelijkheden er zijn rondom gezondheid en daar gebruik van kunnen maken. In deze SPOT ON gaan we aan de slag met dit vraagstuk aan de hand van een praktijkcasus: het project basisvaardigheden en gezondheid van de gemeente Vlaardingen.
Lost Lemon Lab ontwikkelde persona's voor de NT1 en NT2 doelgroep. Met deze persona's brengen we de behoeften van laaggeletterden in kaart en de obstakels waar ze tegenaan lopen. In onze presentatie stellen we enkele persona's aan jullie voor en nemen we jullie mee in het onderzoek waarmee we ze ontwikkelden. Hierna vertellen we jullie over de bevindingen uit de nulmeting in Vlaardingen: tegen welke obstakels lopen zorgvragers aan? Welke gezondheidsvaardigheden hebben ze nodig om zorg beter te begrijpen en gebruiken? We geven handvatten om met deze inzichten direct aan de slag te gaan in je eigen werk. We maken er een interactieve sessie van door deelnemers te laten participeren via Mentimeter en via de chat.
Interessant voor jou omdat
Deze sessie is geschikt voor zorgprofessionals, maar ook taal- en onderwijsprofessionals die informatie willen over het herkennen, bereiken en motiveren van laaggeletterde zorgvragers. Ze kunnen de persona's op verschillende manieren inzetten: laaggeletterden herkennen en aanspreken, het ontwikkelen van passend aanbod, communicatiemiddelen om laaggeletterden te bereiken, evalueren en ontwikkelen van beleid.
Titel
Herkennen en bespreekbaar maken laaggeletterdheid. Hoe dan?
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Gabrielle Stein (Hetsen & Visschers Training en Acteursbureau)
Omschrijving
Deelnemers gaan actief aan de slag en oefenen met een professioneel expert trainingsacteur, in de rol van laaggeletterde hoe je laaggeletterdheid bespreekbaar maakt. Wat werkt goed en wat kan beter?
Interessant voor jou omdat
We zijn als training en acteursbureau gespecialiseerd in het oefenen van gespreksvaardigheden met laaggeletterden. We werken al vele jaren samen met de St Lezen & Schrijven, Pharos en Bibliotheken voor het terugdringen van laaggeletterdheid. Deelnemers krijgen praktische handvatten.
Titel
Aan de slag met digitale basisvaardigheden
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Wilma Daams (FNV)
Omschrijving
Het kunnen beschikken over digitale basisvaardigheden is essentieel om mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Niet iedereen beschikt echter over deze basisvaardigheden. Hoe groot die groep is, weten we niet precies. Maar wel dat deze groep te groot is om af te schrijven. Mensen die niet over digitale basisvaardigheden beschikken, zijn, zeker in deze tijd, extra kwetsbaar. In deze workshop vertellen over een laagdrempelige aanpak waarbij mensen worden gestimuleerd de eerste stappen te zetten om vaardiger te worden op de computer. We laten mensen aan het woord die kunnen vertellen wat ze nodig hebben om deze stap te kunnen zetten. Ook wat het hen heeft opgebracht. Verder gaan we in gesprek over wat er nodig is dit verder uit te rollen.
Interessant voor jou omdat
Een voorbeeld van een succesvolle aanpak die navolging verdient door aan te sluiten bij de behoefte van de doelgroep. Ook zullen de mogelijkheden voor samenwerking worden besproken.
Titel
Nieuw: e-learning Taalcoaching op de werkvloer (NT2)
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Elise Zomer (Stichting Het Begint met Taal)
Omschrijving
Presentatie van en discussie over de nieuwe e-learning Taalcoaching op de werkvloer van Stichting Het Begint met Taal. Collega's kunnen met tips en oefenvormen uit de e-learning hun anderstalige collega's begeleiden bij het leren van (vak)taal en werkcultuur. Wat zijn succesfactoren bij de inzet? Welke relatie tot formele taalles? Opbrengsten en ROI.
Interessant voor jou omdat
De e-learning Taalcoaching op de werkvloer is een nieuw instrument (ook als aanvulling op formeel taalonderwijs) om de duurzame inzetbaarheid van anderstalige werknemers op de werkvloer te vergroten; winst voor de werkgever, de anderstalige werknemer en de collega's (en taalaanbieders).
Titel
Aanpak Leven Lang Ontwikkelen vanuit perspectief praktisch geschoolde werknemers
Thema
De mens centraal
Type sessie
Statafelgesprekken
Sprekers
Lidy Hampsink (FNV/stichting ABC)
Arjan Beune (Zelfstandig expert)
Omschrijving
In dit statafelgesprek laten we zien hoe we met ervaringsdeskundigen in gesprek gaan over wat nodig is om te zorgen dat het aanbod voor het leren van basisvaardigheden (taal/digivaardigheden) toegankelijk wordt voor alle mensen die deze vaardigheden nodig hebben. Deze kennis willen we koppelen aan bestaande (wetenschappelijke) inzichten. Hiermee willen we inzicht en handvatten bieden hoe we werkenden met onvoldoende basisvaardigheden faciliteren en stimuleren deze te ontwikkelen. Wat is hun behoefte om aan de slag te gaan? Dit is interessant voor werkgevers, OR leden, vakbondskaderleden en bestuurders O&O fondsen die met deze aanpak in hun sector/bedrijf aan de slag willen. Ook voor beleidsmakers of opleiders kan deze sessie interessant zijn.
Interessant voor jou omdat
Interessant is dat wij vooral ook met de mensen zelf gaan praten en dat we niet 'over hen' praten. Dit maakt de aanpak anders, je zou kunnen zeggen vernieuwend. Als je zelf aan de slag wil in deze sector/bedrijf, dan is deze kennis interessant.
Titel
Dirk Megens oftewel Meneer Megens
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Dirk Megens (MeneerMegens.nl)
Omschrijving
Docent Dirk Megens is op 2013 op verzoek van zijn BBL-studenten begonnen met het opnemen van zijn (reken)uitleg d.m.v. video. Inmiddels is hij eigenaar en beheerder van het grootste gratis toegankelijke rekenplatform van Nederland en geeft hij 100.000 mensen per maand gratis rekenbijles! Daarnaast is hij in 2019 verkozen tot Leraar van het Jaar.
Titel
In wie schuilt er een IT'er? De route om talent te werven naar de IT sector
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Natascha van der Laan (Randstad Boost Vakopleidingen (in samenwerking met TechGrounds))
Omschrijving
De oorzaak van de mismatch komt mede door de potentie van tech-banen en IT-studies niet duidelijk toegankelijk en zichtbaar is. Zowel scholieren die voor een studiekeuze staan, als ook mensen zonder werk die aan omscholing denken, zijn slecht geïnformeerd over een potentiële carrière in de IT. Ook loopbaanbegeleiders, decanen, carrière coaches en job hunters zijn nog te vaak onvoldoende op de hoogte van de kansen in IT en verwijzen derhalve niet goed door naar de juiste studie en carrière-paden in de IT.
Gerichter opleiden is dé oplossing voor de huidige arbeidsmarkt echter de werkgevers moeten ook leren naar nieuw potentieel talent te kijken. Er wordt nog te veel gekeken naar diploma's en kennis, in plaats van naar concrete vaardigheden.
Randstad brengt al 60 jaar mens en werk samen. TechGrounds leidt IT-professionals op met een focus op vrouwen en culturele diversiteit. Samen hebben wij de krachten gebundeld om tech van iedereen te maken. Wij nemen jullie mee in onze aanpak om talent te bereiken, te bewegen, te scholen en duurzaam te plaatsen in de IT-sector. Deze aanpak bestaat uit: inzicht in de IT carrière routes voor alle denk- & werkniveaus, gekoppeld aan vacatures, begrip bij benodigde soft-skills en manier van opleiden.
Interessant voor jou omdat
Wij geven inzichten en bieden tools (carrièrepaden overzicht), welke ook inzetbaar zijn om talent te bereiken/bewegen naar andere sectoren. Het bieden van perspectief is essentieel. Het is van groot belang dat het omscholingstraject aansluit op de vraag van de werkgevers en deze ook betrokken zijn bij het vormen hier van.
Titel
Randvoorwaarden voor een succesvol skillspaspoort
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Jouke Post (Saxion)
Jos Sanders (HAN University of Applied Sciences en TNO)
Claudia Klarenbeek (Volandis en HAN University of Applied Sciences )
Omschrijving
In deze sessie wordt aandacht besteed aan onderzoek naar de randvoorwaarden voor een skillspaspoort. De sessie bestaat uit drie delen:
1. Een algemene inleiding over het concept van een skillspaspoort. Hierin wordt verslag gedaan van het eerste deelonderzoek naar skillspaspoorten, zoals dat in opdracht van Instituut Gak is verricht door de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen, TNO en Saxion Hogeschool.
- Wat is een skillspaspoort?
- Wat zijn randvoorwaarden voor een succesvol skillspaspoort?
- Wat zijn inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland?
- Welke criteria gelden voor het ontwerp van een skillspaspoort?
2. Een voorbeeldpaspoort: het Digitale Skills Paspoort voor Vakmensen (DSPV)
Dit paspoort is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Volandis en Wij Techniek. Er is inmiddels een prototype ontwikkeld, waarin vakmensen zelf zijn betrokken bij het ontwerp. De belangrijkste uitgangspunten en kenmerken van dit paspoort worden toegelicht. Ook wordt een beeld gegeven van de verdere ontwikkeling van dit paspoort.
3. Vragen en discussie: aan het einde van de sessie is ruimte voor discussie en vragen vanuit de aanwezigen. Ook zullen de vervolgonderzoeken van dit onderzoeksproject worden toegelicht.
Interessant voor jou omdat
Het skillspaspoort is een instrument dat beoogt vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op een meer effectieve manier bij elkaar te brengen. Ook wil het de werelden van onderwijs en arbeid met elkaar verbinden door o.a. een gemeenschappelijke skillstaal.
Titel
De Inloopschool - Leven Lang Ontwikkelen in de Bibliotheek
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Georges Elissen (KB)
Omschrijving
In deze informatieve sessie nemen we jullie mee in de ontwikkeling van De Inloopschool. In vijf Bibliotheken wordt al een jaar geëxperimenteerd met een concept om de doelgroep MBO4, zowel fysiek als online, drempelloos te laten leren. Twee van de vijf pilotbibliotheken vertellen over hun concept en delen hun praktijkervaring en de lessons learned tot nu toe. De vijf pilotprojecten zijn met steun van het Ministerie van OCW mogelijk gemaakt en worden begeleid door de Koninklijke Bibliotheek in het kader van Leven Lang Ontwikkelen.
Interessant voor jou omdat
De Inloopschool is een vernieuwend concept. Doordat vijf Bibliotheken in de praktijk werken aan zowel, fysiek als online leren en ontwikkelen, ontstaat er veel (praktijk)kennis. Daarnaast leveren de pilots veel inzicht op in de doelgroep MBO4 en hoe zij willen leren en ontwikkelen.
Titel
Leerambassadeurs maken leren toegankelijk voor iedereen
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Sara Meijknecht (FNV)
Omschrijving
Scholing en ontwikkeling tijdens de loopbaan is niet voor elke werknemer vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk om drempels die men ervaart weg te nemen. Leerambassadeurs kunnen hier een rol in spelen. Leerambassadeurs zijn werknemers die door de vakbonden zijn opgeleid om hun collega's te stimuleren om zich te ontwikkelen, zonder dat zij daar zelf belang bij hebben. Zij worden getraind in gespreksvaardigheden en kennen de beschikbare ontwikkelmogelijkheden. Het organiseren van leerambassadeurs is een goed middel om in een organisatie een leercultuur te realiseren. Het idee is niet nieuw. In het Verenigd Koninkrijk kent men al enige jaren de 'learning representative' vanuit de vakbond. Het is daar zeer succesvol.
Interessant voor jou omdat
Tijdens een interactieve workshop maken de deelnemers kennis met de methode 'leerambassadeurs' om scholing en ontwikkeling in een organisatie te stimuleren. Er is aandacht voor de theorie achter de methode en hoe dat in de praktijk uitpakt.
Titel
De kracht van het non-formele aanbod van Oefenen.nl
Thema
De mens centraal
Type sessie
SPOT ON
Sprekers
Lies Petersen (Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl)
Jomi Ririmasse (Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl)
Omschrijving
In deze praktische en interactieve workshop staat de vraag centraal: Hoe sluit ons non-formele aanbod aan op de diverse leervragen van volwassenen op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden?
Hoe helpen onze programma's om persoonlijke leerdoelen te bereiken? Welke successen boeken de deelnemers? We geven voorbeelden uit de praktijk van een ROC, bibliotheek, leer-werkbedrijf, ISK, gemeente, welzijnsorganisatie. Je krijgt tips over oefenen met de programma's op de werkvloer, maar ook op afstand, thuis.
Interessant voor jou omdat
Je herkent de leervragen en krijgt inzicht waarom het non-formele aanbod goed werkt voor deze doelgroep. Verder zie je hoe deelnemers zelfstandig en op eigen tempo werken en zelfredzamer worden. Je wordt geïnspireerd door succesverhalen en krijgt tips van begeleider over het motiveren van deelnemers om leven lang te ontwikkelen.
Titel
Het Leesoffensief: In gesprek
Thema
De mens centraal
Type sessie
De Verdieping
Sprekers
Suzanne Hafidi-Gevers (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen)
Annemiek Neefjes (De Schoolschrijver)
Anne Heinsbroek (Stichting VoorleesExpress)
Omschrijving
Nederlandse kinderen en jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Ook gaat het leesniveau van jongeren al jaren achteruit. Jongeren en kinderen zijn meer geneigd om te lezen wanneer ze worden omgeven door een leescultuur. Het Leesoffensief van het ministerie van OCW heeft daarom als doel om de leesvaardigheid én het leesplezier bij kinderen en jongeren te verbeteren met een doorlopende leeslijn van 0 t/m 20 jaar. Dit is een ambitieus doel en kan alleen worden bereikt samen met scholen, bibliotheken, maatschappelijke organisaties, de thuisomgeving en de kinderen en jongeren zelf. Anne Heinsbroek (VoorleesExpress), Annemiek Neefjes (De Schoolschrijver) en Suzanne Hafidi-Gevers (ministerie van OCW) gaan met deelnemers in discussie hoe we het doel van het Leesoffensief samen kunnen bereiken. Heb jij hier ideeën over? Sluit dan aan!
Titel
In gesprek over de regeling praktijkleren mbo voor werkenden en werkzoekenden
Thema
De mens centraal
Type sessie
Statafelgesprekken
Sprekers
Marjolein Berends (Ministerie SZW)
Omschrijving
De regeling praktijkleren mbo voor werkenden en werkzoekenden uit het derde steun- en herstelpakket is inmiddels gepubliceerd. Maar daarmee zijn we er nog niet. In dit statafelgesprek schuift SZW aan, samen met een aantal andere partijen, om alle vragen te beantwoorden die je hebt over de regeling. We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen: wat gaat er goed? Waar loop je tegenaan?
Interessant voor jou omdat
Heb je vragen over de regeling praktijkleren mbo voor werkenden en werkzoekenden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Als we deze niet direct in de sessie kunnen beantwoorden, komen we hier later op terug.