Aanmelden
Hieronder kan je je aanmelden om de beschikbare presentaties en opnames van 22 september en 13 oktober terug te zien.
Leren
Onderwijs / cursusaanbod
Doelgroep in beeld
Financieringsmogelijkheden
Arbeidsmarkt / loopbaan
Sociaal domein
Vaardigheden
Gezinsaanpak
Meten en monitoren
Samenwerken
Mentoring als een weg naar leven lang leren
Mentoring is een vorm van begeleiding en netwerken en levert een wezenlijke bijdrage aan de groei en het succes van een ander. Mentoring geeft erkenning en herkenning, het biedt rolmodelschap, stimulans en een luisterend oor aan de deelnemers. De mentees (studenten) bereiken hun doelen sneller wanneer zij steun en stimulans krijgen van iemand die hetzelfde pad al eerder heeft afgelegd. Zij maken gebruik van de successtrategieën van de mentor.
In Friesland is al 24 jaar een mentorprogramma actief. Door internationale samenwerking in Erasmus+ zijn diverse projecten uitgevoerd en is de mentoring aanpak verdiept en doorontwikkeld naar een internationaal netwerk en een tweejaarlijkse mentoring summit.
Sprekers:
Workshop: Leren en ontwikkelen voor zij-instromers: Luxe of noodzaak?!
Zij-instromers zijn een mooi antwoord op de nijpende personeelstekorten en de behoefte aan meer diversiteit van het personeelsbestand, werk- en levenservaring. Hoe kunnen zij-instromers zich binnen jouw organisatie optimaal ontwikkelen én zo op de lange termijn een duurzame bijdrage blijven leveren? Ontdek het tijdens deze sessie ‘Leren en ontwikkelen: luxe of noodzaak?!
"De zij-instromer als waardevolle exoot: een volwassen plant met de juiste voedingsbodem, gerichte begeleiding en gevoed om verder tot groei en bloei te komen".
Tijdens deze interactieve workshop, bekijken wij hoe we de werkplek van de zij-instromer als verleidelijke leeromgeving kunnen inrichten en de lange termijnstrategie voor het leren en ontwikkelen van de zij-instromer in jouw organisatie vorm geven.
Sprekers:
Edubadges: dé manier om talentontwikkeling te waarderen!
Edubadges waarderen bijzondere prestaties of aangetoonde ontwikkeling van studenten. Albeda, Deltion, mboRijnland en Vista College werken er mee en vertellen over hun aanpak en ervaringen en laten edubadges zien.
Een Edubadge is een ‘plus’ op het MBO-diploma waarmee een student zich onderscheidt. De student laat zijn of haar sterke kanten zien op het gebied van talenten, 21e eeuwse vaardigheden of bijzondere inzet.
Een starter op de arbeidsmarkt heeft weinig werkervaring. Met Edubadges kan de student een werkgever aantonen dat hij/zij bepaalde kwaliteiten heeft naast het behaalde MBO-diploma.
Een opleiding kan zelf een Edubadge maken, mogelijk samen met bedrijven.
Onderwijs richt zich vaak op de ‘probleem-studenten’. Edubadges bedienen het andere uiterste: studenten die goed presteren, gemotiveerd zijn, extra uitgedaagd willen worden en zich positief inzetten.
Sprekers:
Europese subsidie voor volwasseneneducatie door Erasmus+: een interactief debat
Tijdens de interactief debat wordt informatie gegeven over het proces hoe deelnemers Europese subsidie kunnen krijgen voor internationale projecten binnen volwasseneneducatie. Deelnemers krijgen projectonderwerpen te zien over (digitale) basisvaardigheden, veranderende arbeidsmarkt, kansarme volwassenen, etc. Zij kruipen in de huid van een expert en beoordelen of het onderwerp past om in aanmerking te komen voor subsidie binnen de sector volwasseneneducatie van Erasmus+. Lopend naar links of rechts van de zaal geven de deelnemers aan of zij het een passend onderwerp vinden voor volwasseneneducatie. In debatvorm vragen we deelnemers hun oordeel toe te lichten en te reageren op de mening van anderen.
Sprekers:
Slim samenwerken loont, maar hoe doe je dat?
Samen werken is cruciaal. Samenwerking loopt niet altijd zoals je hoopt. Het bureau AlliantiePartners heeft in 2021 enkele webinars georganiseerd met het werkveld volwasseneneducatie om te achterhalen wat er goed gaat en wat er beter kan op het gebied van samenwerking. In deze interactieve werksessie delen we de belangrijkste ontwikkelpunten die organisaties hebben ervaren en verbeterpunten waar zij mee aan de slag zijn gegaan en koppelen we dit aan theoretische onderbouwing. Jij gaat als deelnemers vervolgens in gesprek over hoe je deze inzichten in je eigen werk kunt toepassen. Zo leer je een betere samenwerkingspartner te zijn en meer rendement te halen uit je samenwerkingen.
Sta jij ook open voor samenwerking? En wil jij leren hoe je een betere samenwerkingspartners kunt zijn? Kom dan naar onze werksessie!
Sprekers:
Succesvol samenwerken binnen de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid
Binnen het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG) is samenwerking de kern tot succes. Vanaf 2025 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, met de gezinsaanpak als onderdeel daarvan. Door laagtaalvaardige ouders een actieve rol te geven in de taal-en leesopvoeding van kinderen en ze daarbij te ondersteunen, doorbreken we de cyclus van laaggeletterdheid. Als gemeenten, bibliotheken en lokale partijen intensief daarbij intensief samenwerken bereiken ze betere resultaten en creëren ze meer impact. Om deze samenwerking zo goed mogelijk te laten doorlopen ontwikkelen we binnen de GGG samen met gemeenten, bibliotheken en partnerorganisaties een effectieve aanpak.
Binnen de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid staat samenwerking dan ook centraal. De gemeenten voert hierbij de regie. De partners werken aan de hand van een stappenplan samen aan het resultaat. In een interactieve workshop tonen we succesvolle vormen van samenwerking en leer je hoe je impact bereikt met de juiste interventies.
Sprekers:
Een taalvriendelijke werkvloer - VR training voor leidinggevenden
Laaggeletterdheid op de werkvloer herkennen. Er met medewerkers een gesprek over voeren. Het klinkt makkelijk, maar het kan in de praktijk moeilijk zijn. Om werkgevers te helpen, ontwikkelden VR-makers Rufus Baas en Bob de Jong een mooi hulpmiddel: de VR-ervaring. Rufus: “Door de realiteit met VR na te bootsen ontstaat een ideale leeromgeving.”
Veel werkgevers zullen het herkennen: je wilt werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven graag helpen, maar je weet niet hoe. Want op welke signalen moet je letten? En hoe praat je over iets waar veel mensen zich voor schamen? De VR-bril helpt je om daarmee te oefenen.
Sprekers:
Bouwen aan je eigen toekomst: mismatchfactoren en dilemma’s in kaart
Om te kunnen overleven moet elk levend wezen zich constant aanpassen aan zijn of haar voortdurend veranderende omgeving. Dit geldt ook voor ons, mensen. In toenemende mate rust op elke persoon de verantwoordelijkheid om goed voor zichzelf te zorgen. Van iedereen wordt verwacht dat hij of zij zelf de regie voert over het proces van bijblijven. Maar welke dilemma’s ervaren mensen die stappen willen zetten om tijdig mee te (kunnen) veranderen en daar zelf de regie over te voeren?
In een interactieve werkplaats gaan we op zoek naar kennis en inzichten in wat mensen nodig hebben om regie over hun eigen proces van bijblijven te kunnen voeren en welke vormen van ondersteuning van anderen daarbij effectief blijken. Dit doen we aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk van James Loopbaan. We maken ook gebruik van inzichten uit academisch onderzoek naar mismatchfactoren tussen hoe we ons leven hebben ingericht en wat we nodig hebben om autonoom te kunnen zijn.
Sprekers:
Het Masterplan Basisvaardigheden
Er wordt hard gewerkt aan het Masterplan Basisvaardigheden. Een van de onderdelen van het masterplan is "school en omgeving" waar bij er bijvoorbeeld verbinding zal worden gezocht tussen scholen en bibliotheken. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op het onderdeel school en omgeving waarbij taal en lezen centraal staan.
We duiken samen dieper in de plannen van het Masterplan Basisvaardigheden. We bespreken het doel en de verdere uitwerking.
Het Masterplan Basisvaardigheden focust op de basisvaardigheden taal, rekenen, digitale vaardigheden en burgerschap van jonge kinderen via de VVE tot en met jongeren op het MBO.
Sprekers:
Werken vanuit eigen leerdoelen
Zelf regie hebben op het eigen leerproces zorgt voor meer leersucces bij volwassenen. Dat begint bij het formuleren van eigen leerdoelen, om daar dan vervolgens naartoe te werken. Als je als begeleider of docent kiest om te werken vanuit de (individuele) leerdoelen van de cursist, dan heb je mogelijk de volgende twee vragen:
• Hoe laat ik deelnemers hun eigen leerdoel(en) kiezen?
• Wat betekent dat voor mijn rol als begeleider?
In deze workshop krijg je antwoord op beide vragen. We presenteren de nieuwe (gratis) tool NT2-Beginnersdoelen.org. Deze online tool bevat een catalogus aan leerdoelen, onderverdeeld in 10 leefdomeinen, waarin (gevorderde) leerders hun leerdoelen kunnen selecteren. De tool is ook inzetbaar bij beginnende taalleerders, door als docent een voorselectie te maken.
Ten tweede geven we tips over de coachende rol die je als begeleider of docent aanneemt, wanneer je leerders ondersteunt in het behalen van hun zelf gekozen leerdoelen.
Sprekers:
Bouwstenen voor een stevige positie op de arbeidsmarkt met praktijkleren in het mbo
Samen bouwen aan de best passende opleidingsroute voor de kandidaat. Alleen als overheid, werkgevers en onderwijs de handen ineenslaan, komt praktijkleren in het mbo van de grond. Daar hebben we inmiddels een aantal goede voorbeelden van. Wat weet jij van mbo-certificaten en praktijkverklaringen? Wanneer zet je welke route in voor werkzoekenden of werkenden? En wat zijn de werkzame elementen om de samenwerking goed van start te laten gaan? Een leven lang ontwikkelen is samen leren en bouwen. En dat gaan we doen in deze workshop.
Sprekers:
Een toffe peer bereikt meer
Om je deel te voelen van een team is het niet alleen nodig om de taal van het werk te spreken, maar vooral ook om je prettig en veilig te voelen in de communicatie met collega's.
Wat wordt er van je verwacht, met wie praat je wel of niet en waarover? Wat maakt jou tot een goede collega?
Voor nieuwkomers speelt niet alleen het leren van de taal een rol, maar ook het grip krijgen op de werkcultuur. Leidinggevenden en collega’s spelen hierbij een belangrijke rol in.
Aan de hand van een aantal prikkelende vragen ga je in deze sessie met elkaar in gesprek om te komen tot een beter inzicht in belangrijke valkuilen en aandachtspunten bij duurzame arbeidsinpassing van o.a. nieuwkomers en mensen met beperkte basisvaardigheden.
Sprekers:
Taal van de Stad (21e -eeuwse vaardigheden)
Buiten is van ons. Van ons allemaal. Van Rotterdammers, ondernemers en bezoekers. Stadsbeheer (Openbare Werken, Schone Stad en Toezicht & Handhaving) maakt Rotterdam klaar voor de toekomst en zorgt ervoor dat de stad een fijne, veilige en schone stad is om in te wonen, werken en recreëren.
Met een sterke combinatie van ruim 3.000 denkers en doeners werken we aan de Rotterdamse buitenruimte en houden we deze schoon, veilig en aantrekkelijk.
In de afgelopen jaren is het begrip Gastheerschap geïntroduceerd in de organisatie van Stadsbeheer en in de manier van werken van de medewerkers.
Wij richten continu onze aandacht op de verdere verankering van Gastheerschap in het DNA van Stadsbeheer, door in te zetten op ambassadeurs, trainingen en (interne en externe) communicatie. Dit is een voortdurend proces van het ontwikkelen van medewerkers; een leven lang leren en partnerschap voor duurzame inzetbaarheid.
Sprekers:
Samen aan de slag voor je laaggeletterde klanten
2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Ruim de helft van deze groep heeft Nederlands als moedertaal (zogenaamde NT1’ers). Hoeveel ken jij er? Veel laaggeletterden weten niet dat zij op hun eigen niveau en in hun eigen buurt beter kunnen leren lezen, schrijven en rekenen. Zij houden hun laaggeletterdheid vaak goed verborgen. Een mogelijke manier om deze laaggeletterden te bereiken is via de plekken waar zij, vaker dan gemiddeld, komen. Zoals bij werk en inkomen, wijkteams, schuldhulpverlening, UWV. Hoe zouden we goed kunnen samenwerken zodat laaggeletterden zelfredzamer worden? En goed kunnen meedoen in onze maatschappij! Bij deze interactieve werkplaats gaan we samen aan de slag. We denken vanuit mogelijkheden, dansen met de beren op de weg en werken zo samen aan een strategie om laaggeletterden verder te helpen. Hiervoor maken we gebruik van Social Design Thinking, een innovatieve methode om tot een oplossing voor complexe problemen te komen.
Sprekers:
Zeven beproefde ingrediënten voor een succesvolle gezinsaanpak geletterdheid
Kinderen van laagtaalvaardige ouders hebben een grotere kans om zelf taalproblemen te krijgen. Zo kan een cyclus van laaggeletterdheid ontstaan. De gezinsaanpak laaggeletterdheid is er op gericht deze cyclus te doorbreken. Door ouders te ondersteunen in hun cruciale rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen, maar ook door ze naar passend aanbod te begeleiden. In de afgelopen 1,5 jaar zijn 110 bibliotheken vanuit het project Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders aan de slag gegaan met het ontwikkelen en verbeteren van hun gezinsaanpak. Het ITTA onderzocht de resultaten en inzichten van 82 bibliotheken en destilleerde zeven kerningrediënten voor een succesvolle gezinsaanpak: behoefte van ouders in beeld hebben, sleutelpersonen, activerend aanbod, impactmeting, interne en externe samenwerking, en borging.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden lichten we deze kerningrediënten toe. Ook gaan we met deelnemers van verschillende organisaties in gesprek over hun ervaringen, zodat we van elkaar kunnen leren én de gezinsaanpak nog beter kunnen maken.
Sprekers:
Skills centraal voor een beter functionerende arbeidsmarkt
De afgelopen jaren heeft de SER al een de nodige initiatieven ontplooid om de stakeholders (werkgevers, werknemers, ministeries, onderwijsinstellingen) van dit vraagstuk met elkaar stappen te laten zetten in de transitie naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt.
Ook hebben we medio 2022 vanuit de Actieagenda binnen ons sectoraal & regionaal LLO netwerk geïnventariseerd in hoeverre een skills gerichte arbeidsmarkt alherkenbaar is in de projecten van de deelnemers. Tijdens de workshop presenteren we de uitkomsten: welke vormen van een skillsaanpak zien we in het netwerk en welke kansen en belemmeringen zien de projectleiders in de beweging naar een arbeidsmarkt niet alleen op diploma’s maar ook op skills georiënteerd is?
We zoomen nader in op de skillsaanpak van twee deelnemers aan het netwerk:
- Het initiatief van de arbeidsmarktregio Noordoost-Fryslân op het gebied van valideren van ervaring en ontwikkelportfolio’s.
- De pilot met het ontwikkelen van een skillspaspoort door BOOST in de arbeidsmarktregio Helmond-Peel
De deelnemers worden vervolgens uitgenodigd eigen kennis en opvattingen te delen.
Sprekers:
Taalambassades: een thuis voor taalambassadeurs
Stichting ABC heeft van OC&W in 2020 subsidie gekregen om lokaal de inzet van ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid te versterken. Dit is gebeurd door in 14 pilots op lokaal niveau nieuwe taalambassadeurs te werven en een netwerk op te zetten dat organisatorisch en financieel geborgd is in het beleid. Wij laten zien voor welke uitdagingen de lokale partners daarbij kwamen te staan. Op basis van de ervaringen in deze pilots is een screeningsinstrument ontwikkeld om een ‘Taalambassade’ te kunnen realiseren . Dit screeningsinstrument biedt een aantal handvatten om te checken of de gemeente de juiste faciliteiten heeft geregeld en de juiste keuzes heeft gemaakt betreffende de inzet van de taalambassadeurs. We willen graag deze aanpak verder verspreiden in het land.
Sprekers:
Zoek de verschillen: de aanpak van basisvaardigheden en LLO ontrafeld!
In deze sessie gaan we omgekeerd met elkaar brainstormen over de vraag hoe we de aanpak van laaggeletterdheid/basisvaardigheden en leven lang ontwikkelen zo ver mogelijk uit elkaar kunnen brengen. Door omgekeerd te brainstormen en vervolgens de oplossing om te keren, komen we op een creatieve wijze met oplossingen om deze twee praktijken en beleidsterreinen juist meer met elkaar te integreren. We gaan met elkaar in gesprek over de verschillen en overeenkomsten en waar mogelijk synergie te bereiken is. Zowel in de praktijk en regelgeving, als in beleid.
De sessie wordt geleid door de Actieprogramma’s Tel mee met Taal en LLO.
Sprekers:
Is Nederland klaar voor het concept 'life skills'?
Laagopgeleid, laaggeletterdheid, lage basisvaardigheden; stoor jij je ook wel eens aan deze vrij stigmatiserende termen? En mis je in de afzonderlijke programma’s en subsidieregelingen om hieraan te werken een overkoepelende, meer holistische aanpak? Vanuit de European Skills Agenda zien we een nieuw perspectief dat stigmatisering kan helpen tegengaan en dat initiatieven en vaardigheden verbindt: dat van ‘life skills’. Dit omvat niet alleen taal, rekenen en digitale vaardigheden, maar ook financiële, groene, gezondheids-, media-, burgerschaps- en (inter)persoonlijke vaardigheden. Daarmee wordt het relevant voor álle groepen in de samenleving, niet alleen voor de meest kwetsbaren. Een leven lang ontwikkelen geldt immers voor ons allemaal. In deze sessie zetten we vanuit EPALE dit perspectief neer en schetsen we praktische voorbeelden vanuit Europa. We verkennen in een interactieve werkvorm óf en hoe dit perspectief in Nederland kan worden toegepast en kansen biedt voor het bereiken en motiveren van volwassenen voor een leven lang ontwikkelen.
Sprekers:
De Groene Persona’s voor LLO en duurzame inzetbaarheid– Medewerkersprofielen in het groene domein & de tools om leren en ontwikkelen te stimuleren
Wereldwijd staan we voor grote opgaven. Het vergroenen van onze economie en maatschappij, productie van voldoende, veilig en gezond voedsel, CO2 -reductie en klimaatadaptatie, en behoud van natuur en biodiversiteit. De groene sector speelt een belangrijke rol in de oplossingen voor deze vraagstukken. Bovendien is duurzame inzetbaarheid cruciaal in onze krappe groene arbeidsmarkt.
Als het gaat om leren en ontwikkelen is er veel aanbod: veel aandacht voor WAT men zou moeten leren. De Groene Persona’s geven juist aandacht aan de medewerker zelf: WIE zijn zij en wat drijft hen om te leren en zich te ontwikkelen. Of juist niet…
Tijdens deze sessie maak je kennis met de vier groene persona’s. Wie zijn ze? wat drijft en belemmert hen? Hoe activeer en faciliteer je hen om te leren?
Sprekers:
Geef een 'leven lang ontwikkelen' handen en voeten binnen jouw organisatie
We gaan op reis! In deze minireis ontdek je wat je te wachten staat als je je bezig gaat houden met een leven lang ontwikkelen en wat uitgangspunten zijn om deze reis innovatief 'aan te vliegen’. Je bent werkzaam bij een bibliotheek, een gemeente of een maatschappelijke organisatie. Bibliotheken verschuiven de focus van boeken naar de maatschappelijke educatieve bibliotheek. Gemeenten en organisaties zien een rol voor zichzelf weggelegd om inwoners en klanten gemotiveerd te krijgen voor hun eigen ontwikkeling. Wat betekent deze dienstverlening voor jouw organisatie? We delen de ervaringen van de FlevoMeer Bibliotheek en de Nieuwe Bibliotheek Almere. Het management en medewerkers ontdekten samen in de eerste leergangeditie ‘Een leven lang ontwikkelen’ wat nodig is om de omslag naar behoeftegericht leren vorm te geven. Je krijgt een checklist om te kijken waar jouw organisatie staat en concrete handvatten om vervolgstappen te zetten.
Sprekers:
Co-creatie voor het LLO
Nieuw LLO onderwijs in co-creatie met het werkveld? Ja graag, maar hoe dan?
Net als in het reguliere MBO heeft LLO enorme baat bij een actieve rol van het werkveld. Het woord 'co-creatie' wordt veel gebruikt, maar de meeste ROC's hebben hier nog geen solide proces of competenties voor. Fronteer Education deelt haar ervaringen en adviezen in een interactieve workshop.
Sprekers:
Taalvriendelijkheid bij de RET: het succes van samenwerken
Een taalvriendelijke organisatie: wat is het en hoe pak je zoiets aan?
Vervoersbedrijf RET deelt graag hun inspirerende verhaal en gaat met u aan de slag in deze interactieve sessie. Dat doet de RET samen met een medewerker die hun eigen leerambassadeur is.
Met samenwerkingspartners als Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Stichting Lezen en Schrijven werkt de RET aan toegankelijke dienstverlening (eenvoudige communicatie) voor medewerkers en reizigers. Daarnaast zet de RET in op diverse ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers. Ook worden (nieuwe) leidinggevenden getraind om medewerkers die moeite heb met basisvaardigheden te herkennen en door te verwijzen.
Wat werkt tot nu toe en welke uitdagingen spelen er? Hiermee gaan we tijdens deze sessie graag aan de slag.
Sprekers:
Voor wie kan je meer doen?
Leeraanbod bereikt mensen met beperkte basisvaardigheden vaak niet en/of sluit onvoldoende aan bij hun (ontwikkelings-)behoeften. Bijvoorbeeld doordat aanbod zich richt op mensen die vooruit willen en regie nemen over hun ontwikkeling. Maar, we weten dat we een grote groep nog niet (voldoende) bereiken.
Hoe bereik je deze groep en hoe betrek je hen bij het verder ontwikkelen van hun basisvaardigheden? Met die vragen gaan we aan de slag. Dit doen we in 3 stappen:
1. Welke mensen bereik je? Voor wie zet je je nu in en met welk aanbod? Met wie werk je samen?
2. Voor wie kan je meer doen? Wie bereik je niet of onvoldoende? In welke behoeften kun je beter voorzien en hoe, waar kan je hen vinden?
3. Wie en wat heb je nodig? Wat kan helpen om te slagen? Wat staat er in de weg? Met wie moet je samenwerken?
Sprekers:
Samen werken aan gezondheidsvaardigheden
Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Er is een duidelijke samenhang tussen beperkte gezondheidsvaardigheden en een slechtere gezondheid.
In deze sessie schetsen we wat gezondheidsvaardigheden zijn en beschrijven we goede voorbeelden van hoe er door gemeenten, welzijn, sleutelpersonen, taalscholen, bibliotheken, GGD’s en zorgprofessionals wordt gewerkt aan gezondheidsvaardigheden van nieuwkomers. Dan gaan de handen uit de mouwen. Je reflecteert op jouw lokale aanbod op dit thema voor de doelgroep nieuwkomers en maakt een inventarisatie van mogelijke samenwerkingspartners op dit thema. Je gaat weg met een beter begrip van gezondheidsvaardigheden en de volgende stap die jouw organisatie kan zetten hierin.
Sprekers:
Werk naar werk, een gat in de (arbeids)markt! #maarvoorwie
De huidige situatie op de arbeidsmarkt vraagt veel aandacht voor werk-naar-werk. Zij-instroom moet net zo vanzelfsprekend worden als reguliere instroom om vakmensen in de toekomst binnen je bedrijf of branche te krijgen!
Er zijn ontzettend veel middelen beschikbaar. Met veel inzet en goede bedoelingen worden nieuwe initiatieven bedacht.
Gelders en Overijssels Vakmanschap zijn publiek-private samenwerkingen (Provincie en technische branches). Als verbindingscoach worden wij vanuit onze onafhankelijke rol en ervaring betrokken bij diverse initiatieven. Daardoor zien we dat geregeld hetzelfde wiel wordt uitgevonden. Voor sommige partijen is de situatie wellicht een gat in de markt, terwijl wij gaten in trajecten zien die een duurzame match en plaatsing kunnen belemmeren. Hoe zorgen we ervoor dat deze gelden echt terechtkomen daar waar het beschikbaar voor wordt gesteld? Namelijk bij de mensen die moeten of willen oriënteren op een andere baan.
Sprekers:
STAP: een lerende regeling. Denk met ons mee!
Het STAP-budget is in 2022 geïntroduceerd als nieuwe scholingssubsidie waarvoor een geheel nieuw uitvoeringssysteem is opgezet. Inmiddels zijn we een aantal succesvolle tijdvakken verder. De ontwikkeling van het systeem gaat verder zodat nog meer mensen voor nog meer scholingsaanbod publieke financiering kunnen benutten. Het Ministerie van SZW gaat graag in gesprek over jullie eerste ervaringen en staat open voor jullie ideeën.
Sprekers:
Werknemer EN werkgever in actie!
Wanneer komen werkgevers en werknemers in actie om met taalvaardigheid aan de slag te gaan? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden? In samenwerking met 133 bedrijven (werkgevers EN werknemers) is in Rotterdam in 2021 onderzoek gedaan. Hier bleef het niet bij. Ervaringsdeskundigen en partners uit het veld (Bedrijven, Bonden, Branches, ex laaggeletterden, stichting L&S,VCA deskundigen, veiligheidskundigen) werkten mee aan een korte film voor werknemers en werkgevers om samen in actie te komen om de werkvloer in meerdere opzichten veiliger te maken. In deze werkplaats kijkt u op een interactieve manier in de spiegel en ziet u hoe eenvoudig de veiligheid in het geding komt door taal en hoe snel er onduidelijkheden ontstaan door taal. Hoe werkt dit bij uw organisatie en wat kunt u eraan doen om dit bespreekbaar te maken?
Sprekers:
Samen werken aan (taal)ontwikkeling met ouders in de kinderopvang: hoe pak je dat aan?
Samenwerken met ouders in de kinderopvang is belangrijk, niet alleen op pedagogisch gebied, maar ook op educatief vlak en taalontwikkeling. Hoe pak je dat aan? Wat kan een kinderopvang die vve aanbiedt doen om op educatief vlak samen te werken met ouders en hoe kan een bibliotheek hier in ondersteunen? In deze workshop staat het Tel mee met Taal project Samenwerken met ouders in de kinderopvang in de gemeente Coevorden, waar relatief veel laaggeletterde NT1-ouders wonen, centraal. De Bibliotheek Coevorden heeft samen met kinderopvangorganisaties Gans Anderz en Kinderwereld, onder begeleiding van ITTA Kennisinstituut voor Taalontwikkeling, verschillende activiteiten ontwikkeld, van logeerkoffers en kersttasjes met verrassingen tot ouderbijeenkomsten en kijkmomenten. De basis voor het ontwikkelen was steeds: wat sluit aan bij deze ouders op deze locatie? In deze workshop maken de deelnemers kennis met bovenstaande werkwijze aan de hand van producten die het project heeft opgeleverd (zie hieronder).
Sprekers:
Wil jij je laten omscholen? Waarderen van leer- en werkervaring in maatwerktrajecten!
Veel (jong-) volwassenen willen doorstuderen of een switch maken in hun loopbaan. Zij willen graag een mbo-diploma of mbo-certificaat halen, waarbij zij met diverse bewijsstukken of op basis van werkervaring aantonen bepaalde kwalificatie-eisen al te beheersen. Het is voor onderwijsinstellingen soms lastig om deze bewijsstukken en meegebrachte ervaring en kennis te kunnen waarderen en erkennen. Aan welke kwaliteitseisen moeten bewijsstukken voldoen? En hoe schat je in of er een verkort leertraject kan worden aangeboden? Aan de hand van praktijkvoorbeelden en interactieve momenten tijdens de bijeenkomst, wordt duidelijk welke oplossingen mogelijk zijn en welke nog worden ontwikkeld.
Sprekers:
Hoe versterken we leren en innoveren op de werkvloer?
Het versterken van leren en innoveren op de werkvloer is een grote uitdaging in organisaties. Hoe richt je de organisatie zo in, dat de medewerker optimaal gefaciliteerd en gestimuleerd wordt om eigen regie te nemen op de eigen ontwikkeling? TNO heeft hiervoor het Lerende en Innovatieve Organisatiemodel ontwikkeld, op basis van wetenschappelijke literatuur en expertkennis. Het stimuleren van (in)formeel leren en innoveren blijkt een integrale uitdaging waarbij vele factoren in de organisatie van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan gevarieerde en uitdagende taken, autonomie, psychologische veiligheid, rolmodellen, participatief leiderschap, transparantie en externe oriëntatie. Om organisaties in de praktijk te ondersteunen om meer lerend en innovatief te worden, presenteren we concrete en praktische acties bij de factoren in het model. Welke actie onderneem je wanneer? En wat is eigenlijk effectief bewezen?
Sprekers:
De rol van de universiteiten in LLO-onderwijs
De vraag naar leven lang ontwikkelen neemt enorm toe. Het aanbod komt tot nu toe voornamelijk van private aanbieders, maar de publieke instellingen betreden steeds meer de markt. MBO en HBO werken hiervoor veel samen met werkgevers en sectoren. Maar hoe onderscheiden universiteiten zich in het landschap van leven lang ontwikkelen? Op welke doelgroep en op wat voor soort onderwijs zouden zij zich moeten richten? Graag treden we in debat met werkgevers, onderwijsinstellingen en professionals om te bespreken wat de rol is van universiteiten, waar de kansen liggen maar ook de beperkingen.
Sprekers:
(Taal)buddy's op de werkvloer met behulp van Competent in Taal
Hoe stimuleer je als werkgever dat (nieuwe) werknemers hun basis- en werknemersvaardigheden verbeteren? Welke (taal)vaardigheden hebben jouw werknemers nodig? Hoe kun je hen zelf (deels) de regie over hun ontwikkeling laten nemen? Hoe kunnen werknemers zowel in een training als daarbuiten hiermee oefenen? Wat is het belang van collega's als buddy's hierbij? Hoe kun je nieuwe werknemers goed laten integreren op de werkvloer? In deze workshop laten we ons project Competent in Taal zien, een blended leermethode waarin taal en deze vaardigheden gekoppeld worden. We gaan hier praktisch mee aan de slag aan de hand van casussen, ervaringen van zowel taalaanbieder als werkgever en jouw eigen praktijk.
Sprekers:
Leerklimaat Verandering
Wij zijn NOBI learning. We werken met creatieve werkvormen om leren & ontwikkelen in organisaties te stimuleren. Dat doen we met een knipoog, maar wel met als doel het echte gesprek op gang te brengen. Stel je eens voor: ''Welkom bij het KNOI, het Koninklijk Nederlands Ontwikkel Instituut. Op basis van onze metingen van het leerklimaat in organisaties, iets waar we in 2019 mee begonnen zijn, hebben we een methode ontwikkeld waarmee we het leerklimaat in jouw organisatie in kaart kunnen brengen. En op basis van onze ervaringen kunnen we ook een leervoorspelling doen: wat zijn in jouw organisatie factoren om leerklimaatverandering te beïnvloeden. Aan de hand van speelse interventies brengen we samen het leerklimaat binnen jouw organisatie in kaart en geven we tips mee over de die een cultuur van leren en ontwikkelen bevorderen
Sprekers:
Rekenen en digitale vaardigheden in je taalaanbod.
Er is in het land op veel plekken een ruim taalaanbod. Aanbod om digitale vaardigheden te verbeteren is er wat minder. Aanbod om beter te leren rekenen is er nauwelijks. Dat is jammer, want om mee te kunnen doen hebben mensen alle basisvaardigheden nodig. Moet er dan veel nieuw aanbod komen? Nee, dat is niet direct nodig; door rekenen en digitale vaardigheden te verweven met het bestaande taalaanbod, breng je alle basisvaardigheden samen. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Vaak gebeurt dit zelfs al onbewust.
In deze workshop delen we voorbeelden van activiteiten waarbij aan alle basisvaardigheden tegelijk gewerkt wordt. Activiteiten die gemakkelijk met bestaand materiaal aan te bieden zijn. Daarna ga je zelf een plan maken om in een bestaande taalactiviteit bewust ook rekenen en digitale vaardigheden in te zetten.
Sprekers:
Lokale aanpak digitale vaardigheden
In deze digitale samenleving lopen we allemaal wel eens tegen digitale uitdagingen aan. Het doorgeven van je meterstand, aanvragen van een energietoeslag, een afspraak maken met je huisarts of het haperen van de wifi thuis. Voor de één een eenvoudige handeling, voor sommige mensen enorme obstakels die het dagelijkse leven ingewikkeld maken.
Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen in de digitale samenleving moeten we allemaal een steentje bijdragen.
De overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wij allemaal als mens.
Tijdens een interactieve bijeenkomst nemen we jullie mee in het leven van een digistarter. We laten zien hoe een lokale aanpak van Digitale Inclusie helpt om obstakels weg te nemen, zoals een gebrek aan vaardigheden. Merit van Breukelen deelt de Rotterdamse aanpak en de geleerde lessen uit deze stad. Tegelijkertijd gaan we in dialoog om te leren van de zaal waar verschillende organisaties zijn die allemaal een belangrijke rol (kunnen) spelen in deze werkwijze die nog volop in ontwikkeling is.
Meer informatie:
https://www.netwerkdigitaleinclusie.nl/
Sprekers: